Sorry, this entry is only available in Казахский For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Жағымды жа­ңалыққұмар ға­лымдар наурыз кө­жені жыл бойы ішу­дің жолын тапты. Дүкен сөреле­рінен күнделікті кө­ріп жүрген қытай лапшасын ішпеген жан жоқ. 

Тіпті ұйғыр ағайындар да лағ­мандарын құрғақ тамақ ретінде саудаға шығарып, демде пісетіндей әдіспен шығаруды жолға қойды. Ой­лап отырсақ, жұртты қызықтырған наурыз көжені де жарты­лай фабрикат түрінде шығаруға әбден болады екен. Бәрі­нен қызығы, бұл асты шығаруды өндіріске қояр болсақ, ол туристер үшін де таптырмас құнарлы ас болмақ.

Ғалымдар ашқан жаңалық – наурыз көже жыл сайын Нау­рыз тойларында дәм та­тып жүрген астан айырмашылы­ғы болмайды. Құрамындағы дән мен дәм де өзгермейді.

– Барлық қоспалар ар­найы өңдеуден өтеді. Кептіріліп, дәм­деуіштер қосылған соң, қап­тауға жіберіледі, – дейді Дула­­ти атындағы Тараз мемлекет­тік университеті биотехнология жә­не қайта өңдеу өндірісі ка­федрасының оқытушысы, тех­ника ғылымдарының докто­ры Айжан Мыңбаева. Айжанның айтуынша, та­ғам табиғилығымен тамсанды­рып, жұғымдылығымен жұ­-

тын­дырып, сіңімділігімен се­нім­нен шықпақшы. Осылайша 20 ми­нутта наурыз көже ішіп оты­ратын боласыз. Өкінішке қарай, баянды бас­та­маны іліп алып кететін кә­сіп­керлер қайдан, қашан шыға­ры белгісіз. Ғалымдар жаңа өнді­­ріс ашуға шамамен 3 миллион тең­ге жұмсалады. Ол 1,5 – 2 жылда өзін-өзі ақтайтын өндіріс орны­на айналатындығына кепілдік беріп отыр.

Ал наурыз көженің қапта­малары қалай безендірілетіні бәріміз үшін қызық…

 

http://www.aikyn.kz/articles/view/45946

Рубрика: